پارچه جین یکی از شناخته شدهترین پارچههای جهان است، آنقدر شناخته شده که وقتی میگویید شلوار جین خریدهاید همه متوجه میشوند که دقیقا چه شلواری با چه جنسی خریدهاید. اما با تمام شهرتی که این پارچه دارد کمتر کسی میداند که دقیقا پارچه جین از کجا آمده، چه کسی برای اولین بار آن را بافته و چند دهه است که استفاده از آن رواج دارد.
پارچه جین چیست و چه تاریخچهای دارد؟
کلمهی جین از واژهی فرانسوی «serge de nimes» گرفته شده و به نوعی پارچهی خاص اشاره میکند که در شهر نیمس فرانسه تولید میشد. این سبک بافت نخی به مرور زمان به کشورهای مختلف منتقل شد و در سراسر منطقه، یعنی کشورهای همسایهی فرانسه، رواج پیدا کرد. جالب است بدانید که بیشترین استقبال از این پارچه در ایتالیا شکل گرفت و شهر جِنوآ (Genoa) به سرعت به بزرگترین تولیدکنندهی «سرژ دو نیم» در جهان تبدیل شد.
تلفظ نام شهر جنوا به فرانسوی «ژِن» است. وقتی این پارچهی فرانسوی به آمریکا راه پیدا کرد، نام ژن به جین تغییر داده شد و برای همیشه روی این پارچه ماندگار شد. ابتدا از پارچهی جین برای دوخت لباس معدنچیان طلا استفاده میشد چون دوام بسیار بالایی داشت و به راحتی رفو میشد. سالها از این اتفاق گذشت تا بالاخره پارچهی جین به صنعت مد و پوشاک راه پیدا کرد.
از دههی ۱۸۵۰ استفاده از پارچهی جین گسترده شد و شلوار جین به یک عضو جدا نشدنی از استایل هر فرد تبدیل شد. تولیدکنندگان پوشاک با مشاهدهی استقبال مردم از شلوار جین، شروع به تولید لباسهای مختلف با این پارچه کردند. بعد از آن تولید گنندگان اکسسوریهای خانه هم به سراغ این پارچهی بادوام رفتند و محصولات دکوری مختلفی را با آن تولید کردند.
امروز پارچه جین تنوع بسیار زیادی دارد و به راحتی میتوانید آن را با هر پارچهی دیگری ترکیب کنید. کیفیت بالا و قیمت پایین این پارچهی پنبهای توانسته آن را به یکی از محبوبترین پارچههای طراحان مد و پوشاک تبدیل کند.
انواع پارچه جین
۱. جین خام
این پارچه جین ضخیم شسته و پرداخت نشده و لباسهایی که با آن دوخته میشود را میتوانید ۶ ماه تا کی سال بدون شستوشو بپپوشید. در طول این یک سال لباس فرم بدن شما را به خود میگیرد و به یک لباس شخصی و خاص شخصِ شما تبدیل میشود. علاقهمندان به جین خام معمولا شلوار جین خود را یک شب تا صبح در فریزر قرار میدهند تا میکروبها و باکتریهای آن را از بین ببرند.
۲. جین سانفوریز (sanforized)
پارچهی جین خام بعد از گذراندن فرآیند شستوشو به پارچهی جین مدرن یا سانفوریز تبدیل میشود. جین سانفوریز نسبت به جین خام نرمتر است اما دوام کمتری هم دارد و به اندازهی شلوارهای دوخته شده از جین خام قابل شخصیسازی نیست. انواع مختلف پارچه جین رنگی از همین جنس هستند.
۳. جین کشدار
این نوع جین با پنبه یا اسپندکس و مواد مشابه مخلوط شده و نتیجهی آن پارچهای با قابلیت کشسانی است. از پارچه جین کشی برای دوخت شلوارهای تنگ و جذب استفاده میشود.
۴. جین خرد شده
این مدل بافتی شبیه به مخمل دارد، ظاهر آن چروکیده است و برای دوخت کت و دامن به کار میرود. به این مدل پارچه جین کاغذی هم میگویند.
۵. جین سلویج (selvedge)
جین سلویج در قسمت پایین خود حاشیه دارد و معمولا برای دوخت کت و جلیقه از آن استفاده میشود.
۶. جین اسید شوی
این مدل پارچه از شستن جین خام در یک اسید قوی، بخشی از رنگ خود را از دست میدهد و به همین دلیل ظاهری خالخالی دارد.
۷. پلی جین
این اصطلاح به طور گسترده برای پارچههای جینی استفاده میشود که از ترکیب پنبه، پلیاستر و الیاف مصنوعی مختلف بافته شده است. گاهی همراه با پلیاستر مواد دیگری مثل لیوسل و نایلون هم به جین پنبهای اضافه میشود. بسیاری از فعالین صنعت مد معتقدند پلی جین یک پارچه جین واقعی نیست.